Programma ‘Tweedehands Kind?’ Groot succes!!

In een volledig uitverkochte zaal werd het publiek meegenomen langs inspirerende verhalen van geadopteerden. Prikkelende columns, interviews en optredens waarin de beeldvorming over adoptie werd genuanceerd door geadopteerden zelf. Over hoe de jongere generatie geadopteerden zich niks moet laten aanpraten. Of hoe je op elegante en grappige wijze clichés kan blootleggen. Een link leggen tussen adoptie en creativiteit. Hoe dans het adoptiegevoel kan verbeelden. Met een lach vertellen dat je als baby bent gered uit de wc. En een prachtige afsluiter van hemelse pianomuziek. Ja, je bent geadopteerd, maar uiteindelijk ben je meer dan alleen je adoptie.

Graag wil stichting YAYA het publiek, sprekers & artiesten, partners & sponsoren bedanken voor het mede mogelijk maken van deze dag.

Hopelijk volgt er snel een tweede editie.

Het programma is terug te zien via de volgende link:  http://vimeo.com/106675751

Foto’s: http://www.debalie.nl/fotoalbums/

 

Tweedehands kind? Geadopteerden vertellen hun eigen verhaal

za 20 sept / 15:00 / De Balie Amsterdam

Stichting YAYA in samenwerking met De Balie en fotograaf Ton Hendriks organiseren Tweedehands Kind?, een programma waarbij geadopteerden hun eigen verhaal vertellen voorbij de clichés van Spoorloos en de regenboogfamilie van Brad Pitt en Angelina Jolie.

Sinds 1956 zijn er meer dan 55.000 geadopteerden in Nederland (CBS). Hele generaties geadopteerde kinderen zijn volwassen geworden en hebben nu een unieke, maar ook complexe positie in de maatschappij. Ze worden niet gezien als migranten, maar tegelijkertijd wordt hun identiteit en afkomst wel continu bevraagd. Hoog tijd om geadopteerden zelf aan het woord te laten over de invloed van adoptie op hun persoonlijk en maatschappelijk leven. Want hoewel er steeds meer kennis over adoptie is, blijven clichés en taboes bestaan. Niet elke geadopteerde is een probleempuber, heeft bindingsangst of is zoekende naar zijn of haar afkomst. Voelen geadopteerden zich een tweedekans kind of een tweedehands kind?

De geadopteerde comedian Daniel Arends zei in een interview: ‘De combinatie van geadopteerd zijn en opgroeien in een omgeving waarin iedereen anders is dan jij, terwijl je dat niet wil, dat lijkt mij de perfecte formule voor je wezenlijk afvragen: ben ik wel goed genoeg?’ Toch zie je dat veel geadopteerden deze onzekerheid omzetten in een keiharde bewijsdrang die gecombineerd met een levendige verbeeldingskracht leidt tot veel succes, met name in creatieve beroepen.

Aan de hand van dans, stand up comedy, film en fotografie vertellen geadopteerden hun eigen verhaal en gaan met elkaar en publiek in gesprek over persoonlijke obstakels, overwinningen, en fascinaties met hun (onbekende) achtergrond. Daarnaast wordt het fotoboek‘Gekleurde Identiteit‘ van auteur en fotograaf Ton Hendriks gepresenteerd met daarin veertig verhalen en foto’s van geadopteerden.